Vragen rond Corona? Lees onze FAQ!
De economische impact van het coronavirus roept veel vragen op bij ondernemers. Hierna alvast een bondige reactie op een aantal vragen die wij reeds ontvingen, voorzien in voorkomend geval van een link naar meer uitgebreide informatie.
De adviseurs van HLB blijven uiteraard te uwer beschikking voor verdere assistentie zodat u uw focus kan houden op dat wat er werkelijk toe doet.
Ik ben zelfstandige in hoofdberoep en door de coronacrisis zijn mijn inkomsten teruggevallen. Hoe komt de overheid mij tegemoet?
De overheid heeft een aantal maatregelen genomen op een aantal vlakken:
- Overbruggingsrecht (Federaal): bij een onderbreking van activiteiten van tenminste 7 opeenvolgende kalenderdagen heeft u recht op een financiële uitkering. Het betreft in principe een volledige onderbreken waarbij u als zelfstandige geen enkele beroepsactiviteit meer heeft. Er zijn bronnen die stellen dat zelfstandigen die werken via een vennootschap en die hun bedrijf volledig moeten sluiten vanwege de maatregelen genomen ingevolge het coronavirus, eveneens recht hebben op het overbruggingsrecht en dat het feit dat men bestuurder is in zijn vennootschap dan wel onafhankelijke bestuurder waarvoor hij nog steeds een vergoeding van de vennootschap ontvangt, hem niet belet van het overbruggingsrecht te kunnen genieten. Wij hebben dit echter nog niet bevestigd gezien door de overheid.
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/overbruggingsrecht-voor-zelfstandigen-coronavirus
https://www.rsvz.be/nl/news/moeilijkheden-door-het-coronavirus
- Hinder- en sluitingspremie (Vlaams): indien je als ondernemer verplicht je zaak moet sluiten omwille van de corona-maatregelen dan heb je recht op een sluiting- of hinderpremie. Deze premie geldt per ondernemer en niet per vestiging (uitgezonderd Horeca). Bij een volledige sluiting bedraagt deze premie 4.000 euro en na 21dagen 160 euro per dag.
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/hinderpremie-en-sluitingspremie-bij-hinder-openbare-werken
Hinder- en sluitingspremie (Wallonië):
De Waalse regering heeft besloten een premie van 5.000 euro of 2.500 euro te kennen voor bepaalde sectoren.https://www.1890.be/article/coronavirus-quelles-mesures-pour-leconomie-et-lemploi-en-wallonie
Hinderpremie- en sluitingspremie (Brussel):https://1819.brussels/nl/blog/pandemie-coronavirus-de-brusselse-hoofdstedelijke-regering-neemt-ongeziene-economische-en
- Diverse maatregelen gepland door de Brusselse regering (Brussel):
- Sterke steun m.b.t. de cashflow van getroffen bedrijven door de toekenning van overheidsgaranties (via het Brussels Garantiefonds) op bankleningen, voor in totaal 20 miljoen euro.
- Betalingsuitstel inzake de terugbetaling van kapitaal van leningen verstrekt door finance & invest.brussels aan bedrijven in de getroffen sectoren.
- Versterking van de steun voor ondernemingen in moeilijkheden door verhoging van de financiering voor het Centrum voor ondernemingen in moeilijkheden (CED).
- Versnelde verwerking van uitbreidingssteun voor de horeca (prioritair), toerisme, evenementen en cultuur.
- Administratieve vereenvoudiging met betrekking tot getroffen bedrijven en bedrijven.
https://1819.brussels/nl/blog/het-coronavirus-welke-impact-op-bedrijven-welke-steunmaatregelen
https://1819.brussels/nl/blog/faq-coronavirus-en-ondernemingen-antwoord-op-uw-meest-gestelde-vragen
- Sociale zekerheidsbijdragen (Federaal): er kan betalingsuitstel en vermindering aangevraagd worden. Onder bepaalde omstandigheden is zelfs een vrijstelling mogelijk voor de bijdragen voor het 1e en 2de Keerzijde is wel dat u voor deze kwartalen geen pensioenrechten opbouwt (behoudens tegenbericht van de overheid). Verder is er beslist alle verhogingen kwijt te schelden alsook regularisatiesupplementen.
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/uitstel-vrijstelling-van-betaling-van-sociale-bijdragen
https://www.rsvz.be/nl/news/moeilijkheden-door-het-coronavirus
- Arbeidsongeschiktheid (Federaal): bij ziekte die langer duurt dan 7 dagen heb je recht op een uitkering van het ziekenfonds. Ben je minder dan 8 dagen ziek, dan heb je geen recht op uitkeringen.
https://www.riziv.fgov.be/nl/themas/arbeidsongeschiktheid/zelfstandigen/Paginas/default.aspx
- Fiscale maatregelen: zie verder.
Overzicht maatregelen m.b.t. diverse aspecten van de fiscaliteit (van toepassing op alle ondernemingen):
- Steunmaatregelen m.b.t. bedrijfsvoorheffing, BTW, PB, VenB en RPB (Federaal):
- Afbetalingsplan;
- vrijstelling van nalatigheidsinteresten;
- kwijtschelding van boeten wegens niet-betaling.
https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/steunmaatregelen-betreffende-het-coronavirus-covid-19
- Uitstel aangifte BTW-aangifte en intracommunautaire opgave (Federaal);
- Uitstel aangifte bedrijfsvoorheffing (Federaal);
- Betalingsuitstel BTW en bedrijfsvoorheffing (Federaal);
- Betalingsuitstel vennootschapsbelasting en rechtspersonenbelasting met limietdatum 16 t.e.m. 30 april (Federaal);
https://financien.belgium.be/nl/Actueel/18-03-2020-coronavirus-bijkomende-steunmaatregelen
- Onroerende voorheffing: aanslagbiljetten zullen later verstuurd worden (Vlaams);
https://belastingen.vlaanderen.be/coronamaatregelen-vlaamse-belastingdienst
- Autofiscaliteit wordt vier maanden niet geïnd bij ondernemers (Vlaams);
https://belastingen.vlaanderen.be/coronamaatregelen-vlaamse-belastingdienst
- Opschorting city tax 1e semester (Brussel).
https://1819.brussels/nl/blog/faq-coronavirus-en-ondernemingen-antwoord-op-uw-meest-gestelde-vragen
Mijn onderneming is BTW maandaangever maar wij vernamen dat er uitstel kwam zowel wat aangifte als betaling betreft. Heeft dit uitstel reeds concreet invloed op onze maandaangifte van maart 2020?
Concreet is er zowel wat betreft de BTW-aangifte, de intracommunautaire opgave en de jaarlijkse klantenlisting algemeen uitstel. Tevens is er inderdaad betalingsuitstel (Federaal).
PERIODIEKE AANGIFTEN
BTW
INTRACOMMUNAUTAIRE OPGAVEN
JAARLIJKSE KLANTENLISTING: termijn verlengd tot 30 april 2020 (Federaal)
https://financien.belgium.be/nl/Actueel/18-03-2020-coronavirus-bijkomende-steunmaatregelen
Mijn onderneming komt in de problemen met cashflow en zal een overbruggingskrediet aangaan. Zijn er zaken die mij kunnen helpen?
Ondernemingen en zelfstandigen kunnen schulden en een overbruggingskrediet laten waarborgen door de Participatie Maatschappij Vlaanderen. Dit moet garanderen dat bedrijven door de coronacrisis o.a. hun personeel kunnen blijven betalen, grondstoffen kunnen blijven aankopen en facturen kunnen blijven betalen. Via de bestaande waarborgregeling kunnen ondernemingen die geen financieringsovereenkomst kunnen afsluiten door een gebrek aan voldoende waarborgen, tot 75 procent van de verbintenissen laten afdekken door de Vlaamse overheid, in ruil voor een eenmalige premie. Zo neemt de Vlaamse overheid een deel van de risicopositie over van de bank (Vlaams).
http://www.pmvz.eu/corona-uitbreiding
SOWALFIN, SOGEPA en SRIW zullen in overleg met de banksector bedrijven in financiële moeilijkheden ondersteunen in de vorm van een bankgarantie of een lening. De SOGEPA Watch Unit ondersteunt bedrijven met specifieke problemen binnen hun sector. De Waalse overheidsadministratie economie zal de uitbetalingstermijn van steun voor bedrijven met een engagement jegens het Waals Gewest verkorten (Wallonië).
Kredietgaranties Wallonië:
https://www.1890.be/article/coronavirus-quelles-mesures-pour-leconomie-et-lemploi-en-wallonie
Momenteel werken de bedienden van mijn onderneming thuis maar als de situatie aanhoudt, zal er wellicht onvoldoende werk zijn voor de werknemers gedurende de komende weken. Wat zijn de mogelijkheden?
Ondernemingen die werknemers tijdelijk niet kunnen tewerkstellen ten gevolge van het coronavirus kunnen beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid. In normale omstandigheden zijn er twee systemen maar de RVA heeft op 20 maart gemeld dat alle aanvragen van tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het coronavirus kan beschouwd worden als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Verder werd de aanvraagprocedure vereenvoudigd.
https://www.rva.be/nl/nieuws/tijdelijke-werkloosheid-ten-gevolge-van-het-uitbreken-van-het-coronavirus-covid-19-vereenvoudiging-van-de-procedure
Algemene Coronavirus COVID-19 informatiewebsite van de Belgische overheid:
https://www.info-coronavirus.be/nl/
Informatiewebsite Wallonië
https://www.1890.be/article/coronavirus-quelles-mesures-pour-leconomie-et-lemploi-en-wallonie
https://borsus.wallonie.be/home/presse–actualites/publications/coronavirus–le-gouvernement-de-wallonie-prend-des-mesures-de-soutien-supplementaires.publicationfull.html
Informatiewebsite Brussel
https://1819.brussels/nl
Informatiebrochures van het ITAA (Institute for Tax Advisors and Accountants)
https://www.itaa.be/nl/corona-maatregelen/
Heeft u nog vragen over dit onderwerp?
Contacteer nu de expert van HLB:
patrick.vanimpe@hlb.be
Bedrijfsrevisor
Managing Partner
+32 3 239 88 42