Impact van de Brexit op de btw: vraag uw Britse btw tijdig terug!

Het belangrijkste gevolg voor uw onderneming is dat in de handel met het Verenigd Koninkrijk het vrije verkeer van goederen niet meer van toepassing zal zijn en dat er terug rekening gehouden zal moeten worden met douaneformaliteiten.

Impact op goederen en diensten

Een intracommunautaire verwerving wordt dan gewoon terug een invoer en een intracommunautaire levering aan het Verenigd Koninkrijk wordt dan gewoon weer een uitvoer en zullen dan niet meer in de intracommunautaire opgaven moeten opgenomen worden.

Ook diensten verstrekt aan afnemers uit het Verenigd Koninkrijk moet u niet meer opnemen in de intracommunautaire opgave.

Impact op de opgave van intracommunautaire handelingen

Indien men intracommunautair handelt met een belastingplichtige uit het Verenigd Koninkrijk in de periode van 01/01/2019 tot en met 29/03/2019, moeten deze handelingen opgenomen worden in de intracommunautaire opgave. Deze verplichting blijft bestaan, ondanks dat het EU VIES systeem het vanaf 30/03/2019 niet langer toelaat om de bedoelde gegevens te valideren. Om later bij een controle aan te kunnen tonen dat het VK-btw-nummer van uw klant wel degelijk bestond ten tijde van de levering van de goederen, dient u print screens te nemen van elk VIES-scherm met daarop de gevalideerde gegevens van uw klant. Deze print screens moet u minstens gedurende 7 jaar bewaren.

Impact op btw-teruggaven

De teruggave van Britse btw aanvragen via VATREFUND is niet meer mogelijk vanaf 30/03/2019. Vanaf dan zal de btw moeten teruggevraagd worden overeenkomstig de modaliteiten voorzien door de Britse belastingadministratie.

Impact op de btw-identificatie

Belastingplichtigen uit het Verenigd Koninkrijk zullen vanaf 30/03/2019 geen Belgisch btw nummer meer krijgen via het systeem van rechtstreekse BTW-identificatie in België. Indien zij een Belgisch btw-identificatienummer willen, moeten zij eerst een in België gevestigde aansprakelijk vertegenwoordiger laten erkennen.

Indien u nog bijstand nodig heeft om Britse btw over 2018 terug te vragen of u heeft andere vragen over de btw gevolgen van de Brexit, gelieve ons tijdig te contacteren.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp?
Contacteer nu de expert van HLB:

jim.geudens@hlb.be

Gecertificeerd fiscaal accountant
+32 3 449 97 57

Jim Geudens

Share