Hervorming van de investeringsaftrek vanaf 2025: Wat verandert er?
Enkele maanden geleden heeft de Federale regering overeenstemming bereikt over de hervorming van de investeringsaftrek. De focus van deze hervorming ligt voornamelijk op het bevorderen van zogenaamde 'duurzame investeringen', met name voor investeringen die vanaf 2025 worden gedaan. Hiermee beoogt de overheid het investeringsklimaat te stimuleren en de groene energietransitie in België te ondersteunen.
De basisaftrek voor eenmanszaken en kmo's stijgt van 8% naar 10%. Daarnaast kan deze investeringsaftrek nog eens met 10% worden verhoogd voor specifieke digitale investeringen op het gebied van facturatie, klantenrelatiebeheer, e-commerce en cyberveiligheid. Vanaf 2026 wordt digitale facturatie verplicht, wat vereist dat men investeert in geschikte software en hierdoor ook kan profiteren van een investeringsaftrek van 20%.
Er wordt een verhoogde thematische investeringsaftrek ingevoerd voor groene investeringen. Eenmanszaken en kleine vennootschappen kunnen genieten van een fiscale aftrek van 40%, terwijl dit voor grote ondernemingen 30% is. Deze aftrek is van toepassing op vier soorten investeringen: investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen; investeringen in emissievrije vervoersmiddelen, zoals elektrische bestel- en vrachtwagens; andere milieuvriendelijke investeringen, zoals rookafzuigsystemen in de horeca; en ondersteunende digitale investeringen gerelateerd aan de voorgaande categorieën, zoals software die het energieverbruik regelt. Ook vallensoftware en apparatuur voor digitale betalings- en facturatiesystemen, digitale boekhoudsystemen, digitale CRM-systemen, digitale e-commercesystemen en digitale systemen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie onder de laatste categorie. Aangezien het vanaf 2026 verplicht zal zijn om digitaal te factureren, zullen nog veel ondernemingen moeten investeren in zulke nieuwe software die aan deze criteria voldoet.
De huidige aftrek voor onderzoek en ontwikkeling en octrooien wordt omgedoopt tot 'technologieaftrek'. Deze technologieaftrek bedraagt een eenmalig tarief van 13,5%. Als men kiest voor een gespreide investeringsaftrek, die over de duur van de afschrijvingsperiode wordt verspreid, wordt dit percentage verhoogd tot 20,5%. De percentages voor de technologieaftrek zijn vastgesteld en zijn niet langer afhankelijk van de inflatie.
Vanzelfsprekend staat uw HLB-team u graag bij om meer informatie te verschaffen over deze hervorming.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp?
Contacteer nu de expert van HLB:
jim.geudens@hlb.be
Gecertificeerd fiscaal accountant
+32 3 449 97 57