Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) waakt in het bijzonder over de toegang tot het beroep van bedrijfsrevisor, de permanente vorming van haar leden, en de totstandkoming van normen. Maar wie zit er eigenlijk achter die structuur? En hoe gaat het eraan toe binnen de Raad die het instituut mee stuurt?
We spraken met Patrick Van Impe, managing partner bij HLB Belgium en uittredend voorzitter van het IBR, en Guy Cox, vennoot en bedrijfsrevisor bij HLB, die recent tot raadslid werd benoemd.
“Het instituut is bij wet opgericht en elke bedrijfsrevisor in België is verplicht lid,” steekt Patrick Van Impe van wal. “We waken over de toegang tot het beroep via toelatings- en stage-examens, en beheren het openbaar register waarin elke bedrijfsrevisor wordt ingeschreven.”
Maar daar stopt het niet. “We begeleiden stagiairs naar hun beroepstitel – momenteel een populatie van een 500-tal mensen – en bieden onze leden permanente vorming aan via een gevarieerd programma van seminaries en webinars. Het IBR heeft tevens het wettelijk initiatiefrecht om Belgische controlenormen te schrijven. Dit zorgt ervoor dat we echt de kwaliteit en uniformiteit van het beroep kunnen bewaken.”
Patrick kijkt met trots terug op zijn mandaat als voorzitter van het IBR, dat liep van mei 2022 tot april 2025. “Wat me veel voldoening geeft, is dat we een moderne wind hebben laten waaien door het instituut,” vertelt hij. “We hebben gekozen voor een volledige rebranding – een nieuw logo, een frisse stijl, een meer hedendaagse uitstraling. Ook onze evenementen kregen een make-over, met meer professionaliteit, betere organisatie en een hogere impact.”
Daarnaast werd ook intern het nodige gemoderniseerd. “We verhuisden naar een nieuw kantoor, dat veel beter inspeelt op de huidige noden en verwachtingen. Alles kreeg een meer professioneel en toekomstgericht karakter.”
Ook de aantrekkelijkheid van het beroep werd actief gepromoot. “Voor het eerst sinds 1953 hebben we bewust en gericht gecommuniceerd naar studenten, met campagnes die tonen hoe boeiend en maatschappelijk relevant het beroep van bedrijfsrevisor is.”
Binnen het IBR hebben we ook thema’s als diversiteit en inclusie verder in beweging gezet. “We hebben stappen gezet richting een vervrouwelijking van de governance. Zo werd in april voor het eerst een vrouwelijke ondervoorzitter aangesteld en is ook de functie van secretaris-generaal sinds kort ingevuld door Inge Van Beveren, die de fakkel overnam van Mark Bihain. Dat is een positieve evolutie voor het instituut én het beroep.”
De governance van het IBR is bewust zo opgezet dat de Raad regelmatig vernieuwt. “Afspraken binnen de sector maken dat de voorzitter zichzelf niet kan opvolgen,” legt Patrick uit. “Sinds de oprichting in 1953 is dat hoogstens twee keer voorgekomen – en dat is al heel lang geleden. Zelf ben ik 27 jaar actief geweest binnen de werking van het IBR, waarvan vijftien jaar als raadslid, en drie jaar als voorzitter.” Toen hem in 2022 werd gevraagd om voorzitter te worden, twijfelde hij geen seconde. “Ik heb dat mandaat heel graag ingevuld. Het is dan ook met een dubbel gevoel dat ik afscheid neem, maar nu is het tijd om de fakkel door te geven.”
Voor Guy Cox is het een bijzondere start: naast zijn benoeming als raadslid werd hij meteen ook aangeduid als penningmeester van het IBR. Een extra verantwoordelijkheid die hij volgens Patrick met vertrouwen kan opnemen. “We kennen Guy als iemand die rustig maar met een klare visie analyseert. Hij heeft de juiste ingesteldheid om deze uitdaging aan te gaan.”
Binnen HLB heeft Guy al jarenlang een stevige reputatie als vennoot en bedrijfsrevisor. Die ervaring neemt hij nu mee naar het IBR, waar hij actief wil bijdragen aan thema’s die hem nauw aan het hart liggen. “Ik ben al meerdere jaren actief in de Commissie Normen, waar we werken aan het uitwerken van standaarden. Ik hoop daar zeker verder in te kunnen meedraaien,” zegt hij. Tegelijk wil hij ook zijn persoonlijke aanpak en filosofie inbrengen in de bredere werking van de Raad: “Ik probeer altijd pragmatisch te blijven. Niet focussen op problemen, maar op oplossingen – dat is hoe ik denk dat ik een meerwaarde kan zijn binnen het IBR.”
Zijn aanwezigheid in de Raad versterkt bovendien de brug tussen de praktijk en het beleid binnen de sector. Guy’s combinatie van technische expertise, betrokkenheid en oplossingsgerichte ingesteldheid maakt hem een waardevolle aanvulling binnen het bestuursorgaan van het instituut.
De benoeming van Guy is niet alleen een blijk van vertrouwen in zijn professionele expertise, maar ook een engagement op lange termijn. “Het is een mooi beroep om in actief te zijn,” besluit Patrick. “En met mensen als Guy aan het roer blijft het IBR op koers.”
Ben je nieuwsgierig naar de rol van een bedrijfsrevisor of wil je zelf groeien binnen een omgeving zoals HLB? Neem dan zeker een kijkje op onze website of neem contact op met één van onze collega’s. Of je nu pas afgestudeerd bent of al ervaring hebt, bij HLB krijg je de kans om je te ontwikkelen binnen een boeiend en maatschappelijk relevant beroep.
Ontdek meer artikels via www.hlb.be.