Actua

Nieuwe energiemaatregelen in uw aangifte

Geschreven door Katrien Van Goethem | 03 april 2023

1. Zal u een deel van de energiepremies die u ontvangen hebt in 2022 en 2023 moeten terugbetalen?

Als een aantal voorwaarden vervuld waren, ontving u mogelijk als een van de steunmaatregelen om de energiecrisis het hoofd te bieden, de federale gas- en/of elektriciteitsprijs.  Deze werden onafhankelijk van het inkomen toegekend voor de maanden november en december 2022 en januari, februari en maart 2023 voor volgende maandelijkse bedragen:

  • 61 euro per maand voor elektriciteit
  • 135 euro per maand voor gas

Per domicilie-adres kan de premie slechts één maal ontvangen worden.  Indien de vastgestelde grensbedragen overschreden worden zal een deel van de energiepremie echter teruggevorderd worden.  Hiertoe is de “bijzondere energiebijdrage” in het leven geroepen, die via de aanslag in de personenbelasting of belasting niet-inwoners zal gevestigd worden.

Deze inkomensgrens is vastgelegd op volgende bedragen (voor een volledig kalenderjaar):

  • 62.000 euro voor een fiscaal alleenstaande
  • 125.000 euro voor een gehuwde of wettelijk samenwonende 

Volgende verhogingen (voor een volledig kalenderjaar) worden toegepast:

  • 3.700 euro per persoon ten laste 
  • 1.850 euro per kind ten laste in een fiscale co-ouderschapsregeling

Het referentie-inkomen zowel voor de premies toegekend in 2022 als in 2023 is het “totaal netto- inkomen” vastgesteld voor inkomstenjaar 2022 in de personenbelasting en dus niet beperkt tot beroepsinkomsten, maar inclusief onroerende, roerende (evenwel met uitzondering van interesten en dividenden) en diverse inkomsten.  Het omvat inkomen na aftrek van sociale bijdragen en beroepskosten.

Voor de berekening van de “bijzondere energiebijdrage” wordt rekening gehouden met de gemiddelde aanslagvoet voor inkomsten 2022 (die zal vastgesteld worden o.b.v. de fiscale aangifte die u de komende maanden zal indienen) volgens volgende formule:

Ontvangen energiepremie in 2022 / 2023 x gemiddelde aanslagvoet inkomsten 2022 x 1,5

Zo zal een alleenstaande die het steunpakket in 2022 voor gas en elektriciteit ontving voor wie de inkomensgrens van 62.000 euro werd overschreden en met een gemiddelde aanslagvoet van 38,3% een bijzondere energiebijdrage dienen te betalen van 225,20 euro ((61 euro + 135 euro) x 2 x 38,3% x 1,5) voor aanslagjaar 2023.

Voor een energiepremie toegekend in 2022 en ontvangen vóór 19 januari 2023 zal de terugname gebeuren in aanslagjaar 2023 en voor een energiepremie toegekend in 2023 in aanslagjaar 2024.  Dit zal via verrekening op factuur of via overschrijving gebeuren.

U zal hiervoor geen gegevens moeten opnemen in uw aangifteformulier.  Er worden hiervoor geen extra codes gecreëerd op het formulier en de verwerking gebeurt automatisch in het aanslagbiljet personenbelasting.

2. Betaalt u belasting als u aan energiedelen doet?

De energiecrisis heeft ook geleid tot een nieuwe maatregel die het vanaf 1 juli 2022 mogelijk maakt aan energiedelen te doen, wat inhoudt dat u als particulier een overschot aan zelf opgewekte energie (o.a. met zonnepanelen) kan delen met andere particulieren, KMO’s… al dan niet tegen verkrijging van een vergoeding.

Indien geen vergoeding wordt ontvangen, zal er geen belastingplicht ontstaan.

Als het energiedelen gekoppeld is aan een vergoeding, zal deze zowel voor BTW als voor personenbelasting vrijgesteld zijn als de energie geleverd wordt uit een groenestroominstallatie met een maximaal AC-vermogen van 10 kVA.  

Bij overschrijding van de capaciteitsnorm zullen de inkomsten uit energiedelen in de personenbelasting belast worden als divers inkomen aan 33% en is er een aangifteplicht.  In dit geval wordt het inkomen niet langer beschouwd voort te komen uit een normale verrichting van het privévermogen.

Als u als particulier reeds BTW belastingplichtige bent, zal het energiedelen wel steeds onder de toepassing van BTW vallen onafgezien van het vermogen van de installatie.

Als u vragen hebt bij de impact van deze maatregelen in uw persoonlijke situatie kan u uiteraard steeds contact opnemen met uw vertrouwde HLB-adviseur.