Nieuwe circulaire voor vouchers gepubliceerd

Hieronder worden de belangrijkste krachtlijnen nog even op een rij gezet.

Er wordt nu een belangrijk onderscheid gemaakt tussen single purpose voucher en multiple purpose vouchers.

Een single purpose voucher (SPV) is een voucher waarbij bij de uitgifte de plaats van de levering of dienst en het desbetreffende btw tarief gekend zijn. De initiële verkoop van een SPV maakt de btw hierop dan ook meteen opeisbaar. Wanneer de uiteindelijke consument de SPV inruilt zal dit verder geen btw gevolg hebben.

Multiple purpose voucher (MPV) zijn alle vouchers die geen SPV zijn. Op het moment van uitgifte is de btw-behandeling nog niet duidelijk. Het kan zijn dat de vouchers kunnen ingeruild worden in verschillende lidstaten, of het kan zijn dat de vouchers ingeruild kunnen worden tegen verschillende producten of diensten met een verschillend btw tarief. Bij deze vouchers zal het btw bedrag pas bij inwisseling door de consument kunnen worden bepaald. Er zal bij uitgifte dus geen btw gevolg zijn alleen bij ultieme inwisseling.

Voor niet ingewisselde SPV waarbij de geldigheidstermijn verloren is, is de btw niet meer recupereerbaar. De btw is door de uitgever van de SPV afgedragen en dit blijft zo.

Bij de MPV stelt dit probleem zich niet aangezien er bij de uitgifte van de voucher nog geen btw verschuldigd is.

Hoewel de circulaire al enige duidelijkheid heeft gebracht, zijn er hieromtrent nog wel wat vragen. Zeker wanneer er vouchers worden verkocht via tussenpersonen. Mogelijk komt daar later nog een antwoord op.

Wenst u zelf vouchers uit te geven en heeft u daar nog vragen over, aarzel dan niet om ons advies hieromtrent te vragen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp?
Contacteer nu de expert van HLB:

jim.geudens@hlb.be

Gecertificeerd fiscaal accountant
+32 3 449 97 57

Jim Geudens

Share