Vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie in België verplicht voor alle btw-plichtige bedrijven. Dit betekent dat ondernemers vanaf die datum elektronische facturen moeten verzenden voor B2B-transacties. Voor openbare aanbestedingen boven 3.000 euro is e-facturatie al verplicht sinds 1 maart 2024
E-facturatie is het digitale proces van het opstellen, verzenden en ontvangen van facturen in een gestructureerd elektronisch formaat, zoals XML. Dit staat in contrast met traditionele facturatie, waarbij vaak PDF-bestanden via e-mail worden verzonden. E-facturen zijn ontworpen om automatisch door boekhoudsoftware te worden verwerkt, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid van het facturatieproces verhoogt.
Alle Belgische btw-plichtigen zijn verplicht om e-facturen te gebruiken voor B2B-transacties vanaf 1 januari 2026. Deze verplichting geldt ook voor buitenlandse bedrijven die diensten of goederen in België aanbieden. Voor overheidsopdrachten is e-facturatie al verplicht voor facturen boven 3.000 euro. Dit betekent dat leveranciers aan de overheid nu al moeten overgaan op digitale facturatie.
Vanaf 2025 wordt de investeringsaftrek hervormd, met als belangrijkste wijziging een verhoogde basisaftrek van 20% voor digitale vaste activa.
Daarnaast wordt er een tijdelijke kostenaftrek van 120% ingevoerd voor abonnementskosten met betrekking tot factureringspakketten en advieskosten die verband houden met de voorbereiding en optimalisatie van e-facturatie. Het is belangrijk op te merken dat deze aftrek niet van toepassing is op afschrijvingen en dat de kosten niet geactiveerd mogen worden. De tijdelijke kostenaftrek is van toepassing voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027 en is enkel beschikbaar voor kleine vennootschappen en eenmanszaken. Dit vormt een belangrijke stimulans voor bedrijven om over te stappen naar e-facturatie. In de personenbelasting wordt de kostenaftrek gerealiseerd door het bedrag van de respectieve aftrekbare beroepskosten met 20% te verhogen. In de vennootschapsbelasting wordt de begintoestand van de belastbare reserves verhoogd.
Bedrijven moeten hun huidige facturatiesystemen evalueren en personeel trainen om klaar te zijn voor e-facturatie. Het is ook cruciaal om met leveranciers te overleggen over hun overstap naar e-facturatie om een soepele samenwerking te bevorderen. Voor toegang tot e-facturatie is het noodzakelijk om te werken met het PEPPOL-netwerk, dat de internationale standaard voor elektronische facturatie biedt.
Neem contact op met HLB voor ondersteuning en advies, wij begeleiding u en jouw onderneming graag om klaar te zijn voor de PEPPOL-verplichting.
Ontdek meer artikels via www.hlb.be .