Om de overgang naar een meer duurzame economie te bevorderen, heeft het Europees Parlement eind 2022 ingestemd met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn vormt een essentieel onderdeel van de Green Deal van de Europese Unie en beoogt een verhoogde transparantie en verbeterde rapportage van duurzaamheidsinformatie.
De CSRD is een uitbreiding van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en verplicht grote ondernemingen om op een gestandaardiseerde en transparante wijze verslag uit te brengen over alle relevante ESG-thema’s (Environment, Social en Governance). Met de CSRD beoogt de Europese Unie greenwashing tegen te gaan en middelen te alloceren naar bedrijven die daadwerkelijk duurzaam opereren.
Wie moet aan de CSRD-vereisten voldoen?
Volgende categorieën van ondernemingen zullen gradueel (op termijn) moeten voldoen aan de CSRD-vereisten:
Wanneer treedt de verplichting in werking?
Beursgenoteerde ondernemingen en bedrijven van openbaar belang zijn verplicht om in 2025 te rapporteren over het boekjaar 2024. Andere grote bedrijven zullen voor het eerst moeten rapporteren in 2026, over boekjaar 2025. Beursgenoteerde KMO’s hebben een extra jaar en dienen hun eerste rapportage, over boekjaar 2026, te publiceren in 2027. De Non-EU bedrijven met een vestiging in Europa hebben de langste voorbereidingstijd en moeten aan de verplichting voldoen vanaf het jaar 2029 (over boekjaar 2028).
Beursgenoteerde KMO’s kunnen uitstel verkrijgen tot het boekjaar 2028 voor hun duurzaamheidsrapportage, mits zij duidelijk aangeven waarom deze rapportage nog niet beschikbaar is.
Wat als we onderdeel zijn van een consolidatie?
Er is een vrijstelling in het leven geroepen wanneer de consoliderende moeder de rapporteringsverplichtingen tot zich neemt waartoe de dochtervennootschap behoort. Echter, zal de dochtervennootschap, welke de vrijstelling inroept, wel de nodige verwijzingen moeten leggen naar de duurzaamheidsrapporteringen van de groep (o.a. waar deze te vinden is). Om te bepalen of een consolidatie valt onder de verplichtingen, dienen dezelfde grenzen zoals hoger werden vermeld, te worden toegepast.
Voldoet u aan de criteria?
Om te vermijden dat uw organisatie niet in staat zal zijn om tijdig te rapporteren omtrent haar duurzaamheidsinformatie is het cruciaal om tijdig te beginnen met het verzamelen van relevante informatie. Op basis van uw waardeketen zal er een risicobepaling gemaakt moeten worden van de negatieve (risico’s), maar ook positieve (opportuniteiten) impact van uw activiteiten op milieu, sociaal en bestuur. Dit op basis van het dubbele materialiteitsprincipe waar gekeken dient te worden naar de impact welke uw organisatie heeft op deze onderwerpen (impact materialiteit), alsook welke financiële impact deze risico’s en opportuniteiten hebben op uw organisatie (financiële materialiteit). Het is op basis van deze inschaling dat er beslist dient te worden over welke onderwerpen er dient gerapporteerd te worden. De inhoud van deze rapporteringsvereisten werden vastgelegd in de ESRS-standaarden welke door de Europese Commissie werden goedgekeurd op 31 juli 2023.