Sinds 1 februari 2020 is de Brexit een feit. Echter, als gevolg van het terugtrekkingsakkoord, blijft op het vlak van de btw en douane alles bij het oude in de periode 1 februari tot 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 zal ook voor btw en douane de Brexit gerealiseerd zijn.
Dit heeft vooral grote gevolgen op het goederenverkeer. Een levering vanuit een lidstaat naar het Verenigd Koninkrijk of omgekeerd in B2B sfeer, zal niet meer worden behandeld als een vrijgestelde intracommunautaire levering in het ene land en als een belastbare intracommunautaire verwerving in het andere land. Vanaf 1 januari 2021 spreken we hier van een vrijgestelde uitvoer en een belastbare invoer. Bovendien zullen deze handelingen nu ook aan douaneformaliteiten onderworpen worden.
Ook wanneer de goederen worden geleverd van een bedrijf in een lidstaat naar een particuliere inwoner in het Verenigd Koninkrijk of van een Brits bedrijf naar een particulier in een lidstaat, zal dit nu niet meer worden beschouwd als een “verkoop op afstand” maar als een uitvoer uit het éne land en een invoer in het andere land. Wanneer deze goederen in België worden ingevoerd, dan zullen deze invoeren vanuit het Verenigd Koninkrijk niet aan btw worden onderworpen voor zover hun waarde € 22,00 niet overschrijdt. Op 1 juli 2021 zal deze grens worden afgeschaft. Tevens wordt een nieuwe Europese regelgeving ingevoerd die stelt dat er pas voor goederen vanaf € 150,00 invoerrechten betaald moeten worden.
Er stelt zich ook de vraag wat er moet gebeuren als de aanvang van goederenbeweging plaats vindt voor 1 januari 2021 en de aankomst van de goederen pas vanaf 1 januari 2021. In dat geval zal dit worden beschouwd al een intracommunautaire handeling als kan bewezen worden dat het vervoer effectief aanving voor 1 januari 2021.
Vanaf 1 januari 2021 zal ook het protocol Ierland/Noord-Ierland in werking treden. Op btw vlak houdt dit in dat Noord-Ierland voor de goederenbewegingen nog beschouwd wordt als een lidstaat. Men zal hier dus nog spreken van intracommunautaire leveringen en verkopen op afstanden. Wat betreft dienstverrichtingen zal Noord-Ierland wel beschouwd worden als een derde land.
Indien uw hier nog vragen over heeft, ons HLB btw-team staat klaar om u te assisteren.