UBO-register: gedoogbeleid tot 31 december 2019 en nieuwe FAQ

Herinner u dat de aanvankelijke deadline lag op 31 maart 2019, maar dat wegens technische problemen met de online-applicatie de deadline werd verschoven naar 30 september. Ook de vele onduidelijkheden spelen wellicht mee in het gedoogbeleid tot eind dit jaar.

Dochtervernnootschappen van beursgenoteerde ondernemingen

Zo publiceerde de FOD Financiën op 16 september alweer een gewijzigde FAQ op haar website. Hierin verduidelijkt zij de situatie van dochtervennootschappen van genoteerde ondernemingen. Tot op heden werd gecommuniceerd dat beursgenoteerde ondernemingen zich niet hoefden te registreren, omdat hun UBO (de genoteerde moeder) al aan FSMA bekendmakingsformaliteiten moet voldoen. De consensus was dat dit ook voor hun dochterondernemingen gold.

Op vragen die wij hieromtrent aan de FOD Financiën stelden, kregen wij meermaals zeer confuse en ontwijkende antwoorden.

In voornoemde FAQ stelt men nu dat dochterondernemingen die direct of indirect voor 100% in handen zijn van beursgenoteerde ondernemingen volledig vrijgesteld zijn van de registratie van hun UBO maar dat zij zich moeten aanmelden in het UBO-register en hun eigendomsstructuur dienen te registreren door alle tussenliggende entiteiten, inclusief de beursgenoteerde onderneming, op te nemen.

Concreet dienen zij zich dus aan te melden en hun eigendomsstructuur te registreren.

Sancties

Tot 31 december zal men een oogje dichtknijpen, maar vanaf 1 januari 2020 kan men sancties gaan toepassen. Wie niet registreert, riskeert een boete tussen 250 en 50.000 euro.

Heeft u vragen of wenst u bijstand bij de UBO-registratie, aarzel dan niet om uw HLB-adviseur te contacteren.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp?
Contacteer nu de expert van HLB:

marc.dierckx@hlb.be

Gecertificeerd fiscaal accountant
+32 3 449 97 57

Marc Dierckx

Share